Recht op onregelmatigheidstoeslag tijdens vakanties & verlof

De rechtbank in Den Haag heeft een verpleegkundige onregelmatigheidstoeslag (ORT) tijdens haar vakanties en verlof toegekend. De werkgever moet dat over een periode van vijf jaar met terugwerkende kracht uitkeren. Doordat er met terugwerkende kracht geclaimd kan worden kunnen zorgmedewerkers hun niet uitgekeerde ORT tot vijf jaar terug bij de werkgever opeisen. 
 
De basis voor deze uitspraak is terug te vinden in een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Daarin wordt de ORT als onderdeel van het salaris gezien en is een gemiddelde uitkering daarvan tijdens vakantie en verlof verplicht.
Vakorganisatie Nu’91 had voor een verpleegkundige de procedure aangespannen en heeft die nu gewonnen. De betrokken verpleegkundige heeft daardoor nog recht op zo’n € 5500 aan achterstallige ORT. Als dit voor de gehele zorgsector van toepassing wordt, dan kan dat de werkgevers tientallen miljoenen Euro’s gaan kosten. Euro’s die er in veel gevallen niet zullen zijn.
 
ORT tijdens vakantie en verlof in cao geregeld
Inmiddels zijn in veel cao’s de ORT-uitkeringen tijdens vakantie- en verlofperiodes geregeld. Door de uitspraak van de rechtbank kan ook over de periode voorafgaand aan deze nieuwe cao-bepalingen ORT geclaimd worden, tot maximaal vijf jaar terug. Medewerkers zullen individueel hun misgelopen ORT bij de werkgever moeten claimen. Dat kan zeker geen kwaad, immers de periode waarin de ORT is misgelopen is dan het langst. 
Het is mogelijk dat in deze zaak hoger beroep wordt aangetekend en dan blijft het de vraag of het hof de uitspraak van de kantonrechter volgt. 
 
Zelf de uitspraak lezen? Klik hier
 

1 reactie

  1. 1geographical op 19 juni 2022 om 05:26

    3respectively