Doorwerken na AOW-leeftijd wordt eenvoudiger

Veel cao’s verplichten tot ontslag bij het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd. Als het wetsvoorstel van minister Asscher van SZW wordt aangenomen zal het eenvoudiger worden om als AOW’er door te werken. Het plan is al door de Tweede Kamer aangenomen.
 
Een medewerker met AOW kan nu al via een uitzendbureau of als zzp’er aan het werk bij zijn oude werkgever. Het wetsvoorstel stuurt aan op een gebruikelijk dienstverband met de werkgever, al dan niet met een tijdelijk contract.
Doordat voor deze groep medewerkers de meeste werknemersverzekeringen niet meer betaald hoeven te worden zullen deze medewerkers goedkopere arbeidskrachten zijn. Ook aan het risico voor een werkgever dat twee jaar loon doorbetaald moet worden bij ziekte wordt wat gedaan. De minister zet deze termijn op 6 weken, maar partijen in de Tweede Kamer sturen ook aan op 13 weken. Ook de verplichting om na zes weken ziekte een re-integratieplan op te stellen komt te vervallen.
 
Elk voordeel heeft zijn nadeel
Mogelijk risico van deze maatregelen is dat werklozen die nog net niet de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt hebben nog moeilijker aan het werk komen. Voor een werkgever wordt het dan immers veel aantrekkelijker om een goedkopere ‘pensionado’ in dienst te nemen. En ook is er de kans dat jongeren nog moeilijker aan een baan komen.
 
Zelf het wetsvoorstel en de toelichting daarop lezen? Klik hier

1 reactie

  1. 2putrefaction op 19 juni 2022 om 18:58

    1collector