Sluiproute met tijdelijk contract mag niet

Een werkgever dacht slim te zijn en sprak met een werknemer na drie tijdelijke contracten een vast contract af. Maar tegelijkertijd werd ook een vaststellingsovereenkomst getekend waarin een ontslagdatum werd afgesproken. Op die manier was er feitelijk sprake van opnieuw een tijdelijke arbeidsovereenkomst. Over die constructie heeft de Hoge Raad nu een uitspraak gedaan.
 
De Hoge Raad heeft deze constructie verboden, nadat eerder het gerechtshof in Den Bosch vond dat deze manier van werken wel door de beugel kon. Het belangrijkste argument van het hof: een overeenkomst naast een arbeidsovereenkomst mag niet in strijd zijn met de wet. In dit geval was de overeenkomst uitsluitend bedoeld om de flexwet te omzeilen en meer tijdelijke contracten mogelijk te maken dan wet toelaat.
Vanaf 1 juli 2015 wordt de flexwet aangepast en is het nog maar mogelijk om drie contracten in twee jaar af te spreken in plaats van drie contracten in drie jaar. De uitspraak van de Hoge Raad heeft duidelijk gemaakt dat een sluiproute om meer contracten af te spreken er niet langer in zit.
 
Zelf de uitspraak van de Hoge Raad lezen? Klik hier