OR blokkeert overname laboratorium

De manier waarop de overname van een laboratorium gefinancierd wordt is de OR maar min naar het zin. De voormalige eigenaren krijgen gedurende tien jaar een korting van 20 tot 25 procent op de tarieven. Daarmee betaald de onderneming feitelijk zijn eigen overname, aldus de OR. De Ondernemingskamer doet op verzoek van de OR een uitspraak in deze zaak.
 
Twee stichtingen zijn beide voor de helft aandeelhouder van een medisch laboratorium. Ze willen de aandelen van het laboratorium overdoen aan een ander ziekenhuis, maar wel met de voorwaarde dat er 10 jaar lang een aanmerkelijke korting gegeven wordt op de diagnostische onderzoeken. De OR is van mening dat het laboratorium op die manier zelf de overname financiert. Daar komt bij dat de koper ook van plan is om te gaan reorganiseren en de verkoop en reorganisatie onvoldoende zijn toegelicht in het adviestraject. De ondernemingsraad heeft daarnaast ook kritiek op verschillende petten (aandeelhouder, toezichthouder, leverancier en klant) van de aandeelhouders bij het laboratorium en vinden dat de informatie en argumentatie onvoldoende. Ook wordt er niet ingegaan op een alternatieve keuze voor een koper van zowel OR als managementteam van het laboratorium.
 
De OR wordt door de Ondernemingskamer op vrijwel alle bezwaren in het gelijk gesteld. De OK doet echter geen uitspraak over de verschillende petten in de governance structuur en besluit dat de ondernemer zijn besluit moet intrekken en geen uitvoering mag geven aan dit besluit. Het argument van de ondernemer dat het toch nog steeds om een voorgenomen besluit zou gaan wordt niet door de OK overgenomen.
 
Het komt vaker voor dat voor een overname creatieve oplossingen worden bedacht. Zo zijn er overnames gefinancierd met geleend geld, zodat de onderneming vervolgens met fikse rentelasten kwam te zitten. Daarmee financiert de onderneming feitelijk haar eigen overname. Deze overname zou een vergelijkbare constructie hebben gehad. 
 
Zelf de uitspraak van de Ondernemingskamer lezen? Klik hier
 

3 reacties

  1. 2nehemiah op 19 juni 2022 om 15:23

    2described  2. 2publicly op 4 juli 2022 om 15:41

    3restitution  3. dissertation proposal help op 5 juli 2022 om 15:21