Ruzie over arbeidstijden

Een thuiszorgmedewerkster met een min/max-contract kan ’s middags na 15.00 uur niet ingezet worden. De werkgever hanteert echter een roosterperiode tot 16.00 uur. Het laatste uur wordt vervolgens als min-uur geboekt en uiteindelijk worden 94 min-uren van haar vakantiedagen afgetrokken. Dat draait uiteindelijk uit op een geschil bij de kantonrechter en ook nog eens – in hoger beroep – een procedure bij het Gerechtshof.
 
Bij de kantonrechter wil de werkneemster uitbetaling van haar afgeboekte vakantie-uren. De werkgever vindt dat de uren terecht zijn afgeboekt, omdat hij haar ’s middags niet kan inplannen voor zorgindicaties met een gebruikelijke tijdsduur van drie uur (van 13.00 – 16.00 uur). 
 
De kantonrechter geeft de werkgever gelijk. Volgens de CAO mag de werknemer haar wensen voor het rooster kenbaar maken, maar is het aan de werkgever om vervolgens de arbeidstijden vast te stellen. De kantonrechter vindt dat van een goede werknemer verwacht mag worden dat er regelmatig tot 16.00 uur gewerkt mag worden.
Omdat de werkneemster het niet eens is met de uitspraak van de kantonrechter volgt een succesvol hoger beroep bij het Gerechtshof. Uit de dagstaten van de werkneemster blijkt dat ze regelmatig voor 9.00 uur stond ingepland en ook nog eens voor diensten van anderhalf of twee uur. Het argument van de werkgever dat het personeel alleen in blokken van 9.00 tot 12.00 en van 13.00 tot 16.00 uur kan worden ingepland werd daarmee onderuit gehaald.
Omdat de werkgever niet kon aantonen dat het inplannen binnen de uren die de werkneemster heeft aangegeven tot onoverkomelijke problemen leidt, moet de werkgever alsnog de ingehouden uren vergoeden.
In een andere rechtszaak moest het privébelang van de werkneemster wel wijken voor die van de werkgever. In die zaak ging het om een klein team, in deze zaak om een werkgever met meer dan 200 medewerkers.
 
Zelf de uitspraak van het Gerechtshof lezen? Klik hier
 

3 reacties

  1. 2granted op 19 juni 2022 om 06:52

    1worshipping  2. 2endorse op 4 juli 2022 om 19:07

    3storied  3. masters dissertation writing services op 5 juli 2022 om 13:23

    what is a dissertation paper https://professionaldissertationwriting.org/