Ploegendienst slecht voor geheugen

Dat ploegendiensten schadelijk zijn voor het lichaam is al langer bekend. Maar nu blijken deze diensten ook schadelijk voor het geheugen te zijn. De ondernemingsraad heeft invloed door zijn instemmingrecht op gezonde ploegendienstroosters.
 
Door de ploegendiensten wordt het korte termijn geheugen beschadigd en neemt de snelheid van informatieverwerking af. Een Europese studie onder meer dan 3000 werkenden en gepensioneerde ploegendienst medewerkers naar de gevolgen van ploegendiensten laat ook zien dat er negatieve gevolgen zijn voor het cognitieve functioneren.
Door de ploegendiensten wordt de biologische klok van medewerkers doorlopend ontregeld. Dat geeft hogere risico’s op slaapproblemen, diabetes type 2, hart- en vaatziekten, maagzweren, beroertes en zelfs kanker. Een deel van de verhoogde kans op deze klachten kan verklaard worden op een ongezonder voedingspatroon; onregelmatig en ongezonder voedsel. 
Er is nu voor het eerst onderzoek gedaan naar de gevolgen van de ploegendiensten voor het brein.
 
Gezond roosteren zorgt voor het verkleinen van de aangetoonde risico’s van ploegendienstwerk. Zo wordt algemeen aangenomen dat voorwaarts roosteren (ochtend→ avond→nacht) gezonder is dan achterwaarts roosteren (nacht→avond→ochtend). Ook wordt er van uitgegaan dat 3 nachtdiensten achter elkaar zo’n beetje het maximum is dat gewerkt kan worden.
De ondernemingsraad heeft instemmingsrecht op de wijzigingen in de arbeidstijden en dus ook op de wijze waarop ploegendiensten georganiseerd worden. Overleg als ondernemingsraad ook met de arbo-arts over zijn ideeën voor een gezond rooster. En kijk ook eens naar het voedselaanbod in de kantine of bedrijfsrestaurant,
 
Meer lezen over het Europese onderzoek? Klik hier
Meer lezen over gezond roosteren? Klik hier