Wetsvoorstel voor couveuseverlof en overdracht bevallingsverlof

Als een moeder tijdens de bevalling van haar kind komt te overlijden krijgt haar partner haar bevallingsverlof overgedragen. Op die manier is het kindje verzekerd van de zorg van een ouder in de eerste levensperiode. Dat is één van de wijzigingen die door Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) in een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer heeft ingediend.
 
Een andere aanpassing is de verlenging van het bevallingsverlof van de moeder bij langdurige ziekenhuisopname van een pasgeboren kind. Zij krijgt van haar werkgever de gelegenheid haar kind 10 weken thuis te verzorgen nadat het uit het ziekenhuis is gekomen. Het huidige bevallingsverlof van 16 weken is namelijk voor premature kinderen niet afdoende om een volledig herstel van de moeder te garanderen.
 
Zorgverlof voor vriend of bekende
Ook is opgenomen dat iemand die werkt en tegelijk voor een zieke vriend of bekende zorgt voortaan ook recht heeft op zorgverlof. Momenteel kunnen mantelzorgers alleen zorgverlof opnemen voor een zieke partner, kind of ouder.
 
Derde nota van wijziging bij het wetsvoorstel modernisering regelingen voor verlof en arbeidstijden lezen? Klik hier