Leer van de fouten van anderen

Een organisatie die leert van de fouten van anderen zal daarmee de veiligheid in het eigen bedrijf vergroten. Dat zal ongetwijfeld de achterliggende gedachte zijn van ‘Storybuilder’. Dat is een databank van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) met informatie over 23.000 ernstige arbeidsongevallen. Stap voor stap worden die geanalyseerd en worden de risico’s en te nemen maatregelen kenbaar gemaakt. Voor OR of VGWM-commissie zeker iets om eens in te grasduinen.
 
Ernstige arbeidsongevallen zijn systematisch geanalyseerd. ‘Wat is er gebeurd? -> val van steiger’, ‘Waar ging het mis? ->  alleen een rood/wit-lint markeerde het eind van de steiger, werknemer struikelde over bouwmateriaal (afval) en viel van de kopse kant van de steiger En ‘Hoe kon het ongeval gebeuren?’-> geen barrière geplaatst aan het einde van de steiger en tot slot ‘Waarom?’ -> bouwafval niet opgeruimd, korte steigerpijpen voor kopse kant niet beschikbaar, geen toezicht bij oplevering van steiger.
Er zijn ook talloze factsheets beschikbaar, zoals overzichten van ongevallen in de verschillende sectoren en de oorzaken daarvan of van verschillende groepen werknemers, zoals jongeren. 
 
  • Storybuilderbrochure downloaden? Klik hier
  • Storybuilder gebruiken of installeren (na het aanmaken van een account)? Klik hier
  • Factsheets bekijken? Klik hier