Social media vaker reden voor ontslag

Volgens een juridisch dienstverlener wordt in 10 procent van de ontslagzaken uitlatingen via social media als reden aangevoerd. De dienstverlener verwacht dat het landelijk in de ontslagzaken ook om een dergelijk percentage zal gaan.
 
In veel gevallen zal een Twitterbericht of een post op Facebook pas als reden aangevoerd worden als de onderlinge verhoudingen tussen werkgever en werknemer al verstoord zijn. Het zal dan als aanvullend bewijs in de ontslagzaak worden aangewend. 
Uit onderzoek in 2012 blijkt dat één op de drie werkgevers zijn personeel controleert op uitlatingen via de social media. Het is vrij toegankelijke informatie en staat de werkgever vrij om die controles te plegen. 
 
De ondernemingsraad kan met de bestuurder afspraken maken over het onderzoek dat de werkgever naar zijn personeel doet op de sociale media. Maar evenzo kunnen regels worden afgesproken die vastleggen wat werknemers wel en niet over hun werk, collega’s en bedrijf naar buiten mogen brengen.
 
Download hier een voorbeeld van een social media protocol (CNV)

1 reactie

  1. 3goldsmith op 22 juni 2022 om 15:33

    2undeserving