Geen resultaat van leefstijlprogramma’s op werkplek

En dan wil je als organisatie een bijdrage leveren aan het fit en vitaal houden van je werknemers, en dan blijken die inspanningen niet te werken! Dat is – kort door de bocht – de conclusie van onderzoek door de VU en TNO naar het rendement van leefstijlprogramma’s op de werkplek. Stoppen met roken, meer bewegen, gezonder eten zijn wat voorbeelden van de doelen die met die leefstijlprogramma’s worden nagestreefd.
 
In een promotieonderzoek naar de effecten van de leefstijlprogramma’s is uitgezocht of ze ook het beoogde effect hebben. Dat blijkt niet het geval, terwijl in eerdere onderzoeken het tegendeel werd geconcludeerd. Volgens de onderzoekster heeft dat te maken met de onderzoeksmethode van de andere onderzoeken. Zij heeft geen hard bewijs gevonden dat de programma’s effect hebben en daardoor feitelijk onrendabele investeringen zijn van de werkgever in zijn personeel.
 
Er wordt vaker betoogd dat de bedrijfsfitnessmogelijkheden vooral worden benut door de werknemers die toch al sporten en voldoende bewegen. De onderzoekster adviseert dan ook de programma’s vooral te richten op de medewerkers die het nodig hebben en niet op alle medewerkers. Daarmee wordt de investering van de werkgever rendabeler, omdat er concreet wat gedaan kan worden voor en met de medewerkers die een ongezonde leefstijl hebben.
 
 • Zelf het onderzoek lezen (Engels)? Klik hier
 • Zelf de samenvatting in het Nederlands lezen? Klik hier

6 reacties

 1. 1paradise op 20 juni 2022 om 02:27

  2involving 2. 3replacement op 4 juli 2022 om 18:17

  3scanned 3. writing a dissertation in a day op 5 juli 2022 om 12:14


 4. nursing dissertation help op 5 juli 2022 om 22:00

  dissertation writing service https://dissertationwritingcenter.com/ 5. phd dissertation help proposal op 6 juli 2022 om 05:51

  dissertation editing help https://examplesofdissertation.com/ 6. dissertation writing process op 6 juli 2022 om 07:13

  dissertation writing service online https://writing-a-dissertation.net/