OR-lid schendt geheimhouding

Geheimhouding is een bezwarend aspect van het OR-werk. Elk OR-lid dient opgelegd geheimhouding te respecteren, schending ervan is een misdrijf. Ook een oud-OR-lid dient zich aan de afgesproken en opgelegde geheimhouding te houden. Een ex-OR-lid die dat niet deed, werd op staande voet ontslagen. Het hof gaf de werkgever gelijk.
 
De werknemer is vier jaar lid geweest van de OR en heeft nagelaten om zijn werkgever te melden dat hij – ondanks dat hij door zijn vertrek uit de OR zou zijn afgesloten – nog steeds toegang had tot een afgeschermd gedeelte van de server dat door de OR in gebruik is. En als hij herhaaldelijk vertrouwelijke informatie leest en vervolgens bespreekt met collega’s is de maat voor de werkgever vol en geeft hij de werknemer ontslag op staande voet wegens geschonden vertrouwen.
 
Het hof oordeelt dat de werknemer door OR-cursussen had moeten weten hoe hij met vertrouwelijke informatie moest omgaan. Desondanks heeft hij gegevens opgevraagd uit het afgeschermde gedeelte (‘strikt vertrouwelijk’) van de OR-schijf en heeft die informatie met een aantal collega’s gedeeld en besproken. Het hof is het dan ook eens met de mening van de kantonrechter dat van de werkgever niet kon worden gevraagd deze werknemer nog langer in dienst te houden. Speciaal het feit dat hij als oud-OR-lid beter had moeten weten wordt hem zwaar aangerekend. 
 
Zelf de uitspraak lezen? Klik hier