Leeftijdsdiscriminatie voor jongeren mag nu wel

Nood breekt wet. Dat is ook het geval om de jeugdwerkloosheid te bestrijden. Daarom mag tot 1-1-2016 in vacatures een leeftijdsgrens worden aangegeven om jongeren tussen 18 en 27 aan werk te helpen. Er mag dus in dit specifieke geval onderscheid op basis van leeftijd worden gemaakt.
 
‘Dit is een vacature voor jongeren van 18 tot 27 jaar in het kader van de ‘Aanpak jeugdwerkloosheid’, zo luidt het advies om in een vacaturetekst te zetten. Op die manier is het duidelijk dat daarom bij deze vacature op leeftijd wordt gediscrimineerd.
Voor de OR is het instemmingsrecht van toepassing als de regeling voor werving en selectie van personeel door deze maatregel wordt gewijzigd. De Ondernemingsraad kan met de bestuurder afspreken welke vacatures voor deze positieve vorm van leeftijdsdiscriminatie in aanmerking komen.