Instemmingsrecht bij pensioenregeling moet versterkt

Als het aan staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) ligt, dan wordt het instemmingsrecht van de OR op pensioenregelingen versterkt. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Nu geldt het instemmingsrecht van de OR alleen in geval van een premiepensioen-instelling (ppi) of pensioenverzekeraar. Als het instemmingsrecht wordt versterkt zal een wijziging van de Wet op de ondernemingsraden (WOR) nodig zijn.
 
In die wijziging van de WOR zal vervolgens geen onderscheid gemaakt worden in bij welke soort pensioenuitvoerder de pensioenen zijn ondergebracht. De staatssecretaris ziet geen aanleiding om de medezeggenschap op het gebied van de uitvoeringsovereenkomsten aan te passen.
Let op: het instemmingsrecht van de OR op pensioenregelingen is alleen van toepassing als die niet inhoudelijk in CAO of arbeidsvoorwaardelijke regeling (overheid) is geregeld.
 
Van Principes naar Code
Tot 1 juli 2014 zijn de Principes voor goed pensioenbestuur van kracht en heeft de OR instemmingsrecht over de (verlenging) van de uitvoeringsovereenkomst met een pensioenverzekeraar of ppi en over het niveau van serviceverlening. Na 1-7-2014 is de Code rechtstreeks verzekerde regelingen van kracht. Voor de OR verandert daardoor niets. De werkgever blijft verplicht om een uitvoeringsovereenkomst met de pensioenuitvoerder af te spreken, maar op die afspraken heeft de OR geen formele invloed.
 
  • Zelf de brief aan de Tweede Kamer lezen? Klik hier
  • Zelf de Code rechtstreeks verzekerde regelingen lezen? Klik hier