Flink schrappen in secundaire arbeidsvoorwaarden

Werkgevers zijn fors aan het bezuinigen op de extra’s voor het personeel, zoals leaseauto’s, reiskosten of extra uitkeringen als een dertiende maand. Ruim een derde van de werkgevers heeft zijn secundaire arbeidsvoorwaarden al versoberd. Dat blijkt uit een onderzoek onder werkgevers door het Financieele Dagblad en TNS Nipo. Voor de Ondernemingsraad is het opletten geblazen, want het kan zijn dat voor sommige aanpassingen de instemming van de OR noodzakelijk is.
 
Van de onderzochte werkgevers heeft zo’n 8 procent de secundaire voorwaarden in zijn geheel afgeschaft. Twintig procent van de werkgevers is van plan om de voorwaarden te versoberen. Verdere versoberingen zijn mogelijk door te schrappen in het verstrekken van mobieltjes, laptops en tablets. Bijna 20 procent van de werkgevers wil in de ATV-dagen schrappen. De crisis krijgt de schuld van deze ingrepen, maar een derde van de werkgevers vindt dat de arbeidsvoorwaarden niet meer van deze tijd zijn en dat ingrepen daarom noodzakelijk zijn.
 
Bemoeienis van de OR
Het is mogelijk dat secundaire arbeidsvoorwaarden in de vorm van een regeling in de onderneming zijn afgesproken en dat de Ondernemingsraad voor het instellen, wijzigen en intrekken ervan instemmingsrecht heeft of heeft afgesproken. Zeker in die gevallen waarin dat instemmingsrecht in de vorm van een ondernemingsovereenkomst is vastgelegd kan de bestuurder alleen via een instemmingsverzoek de bestaande regeling wijzigen of intrekken.

6 reacties

  1. 1experiences op 20 juni 2022 om 03:58

    3messenger  2. define dissertation op 5 juli 2022 om 12:28


  3. phd thesis vs dissertation op 5 juli 2022 om 16:57


  4. dissertation help methodology op 5 juli 2022 om 21:11

    buy dissertation writing services https://dissertationwritingcenter.com/  5. dissertation consulting op 6 juli 2022 om 04:06


  6. help with dissertation writing op 6 juli 2022 om 06:38