Staat verliest rechtszaak over vakantiedagen arbeidsongeschikten

Twee werknemers hebben van het gerechtshof gelijk gekregen in een geschil tegen de Staat over de opbouw van hun vakantiedagen tijdens hun arbeidsongeschiktheid. De uitspraak kan precedentwerking hebben voor alle werknemers die in een vergelijkbare situatie gekort zijn op hun vakantiedagen. 
 
Voor 1-1-2012 werd alleen over de laatste 26 weken van een arbeidsongeschiktheidsperiode vakantiedagen opgebouwd. Dat blijkt volgens het gerechtshof  in strijd te zijn met een Europese richtlijn op dat gebied. Na 1-1-2012 voldoet de wetgeving wel aan deze richtlijn. Na deze datum worden tijdens arbeidsongeschiktheid volledige vakantierechten opgebouwd. (Zie http://www.nieuwsbriefmedezeggenschap.nl/nieuwsoverzicht/algemeen/2137-de-nieuwe-vakantiewetgeving-in-de-praktijk.html).
 
Als de uitspraak van het gerechtshof ook door de Hoge Raad wordt overgenomen kan er precedentwerking ontstaan voor elke werknemer die in die periode ook arbeidsongeschikt is geweest en daardoor te weinig vakantiedagen heeft opgebouwd. Het is nog niet bekend of de Staat in cassatie gaat.
 
Zelf de uitspraak van het gerechtshof lezen? Klik hier

1 reactie

  1. 2economically op 19 juni 2022 om 10:40

    3vitamins