Minder overwerktoeslagen

Extra werken of werken op ongunstige tijden. Het wordt in veel CAO’s steeds minder of helemaal niet meer extra beloond. Het aantal CAO’s waarin een overwerk- of onregelmatigheidstoeslag is opgenomen, is de afgelopen jaren behoorlijk verminderd. En als er in de CAO’s wat geregeld is op dat gebied, dan is de vergoeding vaak minder dan voorheen.
 
In de horeca is het al langer gebruikelijk om op onregelmatige tijden te werken zonder daarvoor extra beloond te worden. Deze trend zet zich nu ook voort in andere branches zoals de detailhandel. Zo willen werkgeversorganisaties de zondagtoeslag voor supermarktpersoneel schrappen. 
Werkgevers van organisaties waarin door werknemers zelf geroosterd worden vinden dat een toeslag niet langer nodig. Werknemers kunnen immers zelf kiezen of ze – al dan niet – op onregelmatige tijden willen werken.