Arbeidsrisico’s van de tablet-pc

Veel Ondernemingsraden overwegen een verzoek aan de bestuurder om – via het beschikbaar stellen van tablet-pc’s – een papierloze OR te worden. Inmiddels zijn er al zo’n 5,6 miljoen tabletgebruikers en bellen 8 miljoen Nederlanders met een smartphone. Maar het dagelijks gebruik van een tablet-pc op het werk levert wel wat gezondheidsrisico’s op. Maar daar valt wat aan te doen!
 
Van het gebruik van laptops is bekend dat er meer gezondheidsrisico’s aan kleven dan het werken met een desktop, zoals ongunstigere polshoudingen en minder optimale kijkafstanden. De verwachting is dat het werken met een tablet-pc nog meer risico’s kan opleveren.  
 
Twee grote risico’s
Als de gebruiker zijn tablet tijdens het gebruik vasthoudt, dan doet hij dat met één hand door middel van een soort pincetgreep. De andere hand wordt gebruikt om te typen, scrollen of te swipen. Het met één hand vasthouden is een relatief zware opgave. De oplossing is het neerleggen van de tablet op het bureau i.p.v. het in de hand te (blijven) houden.
Een tweede risico is het vooroverbuigen van het hoofd. Kan je bij een laptop het scherm nog een beetje richten zodat er een goede kijkhoek ontstaat, bij een tablet is dat niet mogelijk. En als je een goede kijkhoek hebt, dan is de bedieningshoek niet optimaal. Hoe lager de plaats van de tablet – bijvoorbeeld op schoot – hoe groter het risico van nek- en schouderklachten bij de gebruikers. Hier is de oplossing het gebruik van een tablethouder of hoes, waarmee de kijkhoek beter ingesteld kan worden. 
Overigens heeft het gebruik van een tablet ook voordelen. Door de variatie in plaatsen waar je ermee kunt werken ontstaat er ook variatie in houding en beweging en dat is weer een pluspunt.