Duurzame inzetbaarheid van ouder personeel

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de Radboud Universiteit Nijmegen hebben samen een ‘Handreiking duurzame inzetbaarheid van oudere werknemers’ gepubliceerd. Ook de Ondernemingsraad heeft een taak in het ontwikkelen van beleid en daarom wordt ook aan de OR in deze handreiking aandacht besteed.

De handreiking is als hulpmiddel aan organisaties bedoelt die de duurzame inzetbaarheid van (oudere) werknemers zelf willen vergroten. Zo wordt er aandacht besteed aan de directie en ondernemingsraad, de leidinggevenden, werknemers en HR- en arbomedewerkers. Maar ook komen de jongere werknemers aan bod, omdat in het begin van een loopbaan aan duurzame inzetbaarheid gewerkt moet worden. 

 
Zelf de ‘Handreiking duurzame inzetbaarheid van oudere werknemers’ downloaden? Klik hier