Nieuwe regels voor tablet voor personeel

Met de introductie van de populaire iPad’s en andere tabletcomputers ontstond er ook verwarring over het – belastingvrij – verstrekken van deze apparaten door de ondernemer aan het personeel. Staatssecretaris Weekers heeft de regels voor het verstrekken van tablets enigszins aangepast.

Voor het verstrekken van een mobiele telefoon is het noodzakelijk dat die voor meer dan 10% zakelijk wordt gebruikt, maar voor het verstrekken van een laptop is een gebruik van meer dan 90% noodzakelijk om een belastingvrije verstrekking mogelijk te maken. Voor een tablet is het de vraag of het een communicatiemiddel, dan wel een computer is. Zo kwam er een bepaling die met de schermgrootte van 7 inch (17,78 cm) samenhing. Alles dat een kleiner scherm had dan 7 inch werd als telefoon gezien en apparaten met een groter scherm waren- voor de Belastingdienst – een computer. 
 
Staatssecretaris Weekers heeft de regels nu enigszins versoepeld. Als een werkgever kan aantonen dat een werknemer de tablet – dus ook die met een groter scherm dan 7 inch – voor zijn werk nodig heeft, dan wordt dat gehonoreerd. De versoepeling houdt echter niet in dat voor alle tablets de 10 procentregeling van de mobiele telefoons van toepassing is. Het is noodzakelijk dat aangetoond kan worden dat de tablet voor de werkzaamheden van het personeelslid noodzakelijk is.