Duurzame inzetbaarheid in de bouw

Iedereen kan bedenken dat het verminderen van de lichamelijke belasting helpt om bouwvakkers tot aan hun 67ste duurzaam inzetbaar te houden. Maar nu blijkt dat ook de psychosociale arbeidsomstandigheden een belangrijke rol spelen bij het inzetbaar houden van bouwvakkers. Een onderzoek daarnaar heeft dat aangetoond. De onderzoeksuitkomsten zouden wel eens voor meerdere branches toepasbaar zijn. Ze maakte een concreet plan van aanpak.

De onderzoekster geeft het voorbeeld van een bouwvakker die na twee zware klussen al pijnscheuten voelt in zijn rug. En het is niet eens 11:00 uur. Omdat het nog geen tijd voor pauze is moet hij wel doorgaan, met alle pijn van dien. “Het zou veel beter zijn als zo’n man die pauze direct kon nemen, of in ieder geval een voorschot kon krijgen van 10 minuten. Verder moet hij zijn klachten op elk moment kunnen bespreken. Met een collega of zijn leidinggevende.”
Variatie in taken en werkzaamheden helpt ook om duurzaam inzetbaar te blijven. In 2012 ging de gemiddelde bouwvakker met 62 met pensioen; die leeftijd moet uiteindelijk stijgen naar 67 jaar. 
 
Plan van aanpak
De onderzoekster maakte een plan dat bij 6 bedrijven werd uitgevoerd. Het programma bestond uit drie componenten:
  1. Een fysiotherapeut ging met de bouwvakkers mee de bouwplaats op om ze te leren hoe ze hun fysieke belasting kunnen terugbrengen. 
  2. Ze leerden de werknemers meer over pauzes. Hoe kan flexibiliteit helpen om de vermoeidheid te verminderen? Niet alleen door een voorschot van 10 minuten te nemen op een pauze, maar ook door het nemen van micropauzes van 10 à 20 seconden.
  3. De derde component was een empowermenttraining waarin de bouwvakkers werd geleerd om invloed te hebben op de gang van zaken op hun eigen werkplaats. Zelf hulp vragen als dat nodig is of om beter te communiceren met hun leidinggevende. Voorwaarde is wel dat leidinggevenden open staan voor meer communicatie met hun bouwvakkers.

Directe winst in verbetering van gezondheid of werkvermogen kwam er niet door de onderzoeken, maar het ziekteverzuim daalde wel licht. Wat wel duidelijk was dat iedere Euro die de bedrijven in het project investeerden een veelvoud daarvan opleverde € 6,40.

 
Zelf de Nederlandstalige samenvatting van het onderzoek ‘Sustainable employability of Construction Workers’ lezen? Klik hier